Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η λέσχη διαβάζει και γράφει για....

"Το Κόκκινο και το Άσπρο" 
της Ελένης Στελλάτου, Εκδόσεις Πόλις
Διαβάσαμε, στην κυριολεξία απνευστί, το βιβλίο "Το Κόκκινο και το Άσπρο" της Ελένης Στελλάτου (εκδόσεις Πόλις) που η συγγραφέας είχε την καλοσύνη να μας χαρίσει.  Αυτές τις ψηφίδες μνήμης, ευαισθησίας, τρυφερότητας που τοποθέτησε σαν κολάζ στα διηγήματά της.  Το βιβλίο αποπνέει χρώματα (γαλάζιο, ροζ, λευκό, κόκκινο, κίτρινο), αρώματα που τα οσφραίνεσαι, με μια γεύση γλυκού και πικρού.

Παραστάσεις, εικόνες μιας ρεαλιστικής ή φανταστικής πραγματικότητας μέσα από τη δική της τρυφερή, εσωτερική ματιά, ματιά αγάπης, καλοσύνης, μιλώντας σε α' πρόσωπο.  Βιώματα που αφορούν σε πρόσωπα αγαπημένα, σε παιδικές μνήμες, σε στιγμιότυπα που αρπάζει και αιχμαλωτίζει ο δικός της φακός.
Η ρέουσα μορφή των εικόνων, το νερό που καθαίρει ή που κινητοποιεί καθορίζουν την αφηγηματική πλοκή.  Άλλωστε τα "πάντα ρεί".  Μας έκανε εντύπωση η καλοδουλεμένη γλώσσα που θυμίζει συγγραφείς άλλων εποχών.
Μας άγγιξαν ιδιαίτερα τα διηγήματα "Λεμόνια", "Τσάντα στον ήλιο", το γλυκό "Αλογάκι από φράουλα", "Λουτροθεραπείες στο ηλιοβασίλεμα".  Μοιραστήκαμε απώλειες, κενά, δικές μας μνήμες με τον "Πατέρα", το ιδιαίτερο, ελλειπτικό "Το κόκκινο και στο άσπρο".
Πραγματικά χαρήκαμε τις στιγμές ανάγνωσης με ένα βιβλίο φροντισμένο από το εξώφυλλο ως τη στοιχειοθεσία, με το όμορφο, καθαρό, ονειρικό εξώφυλλο. 


Η Ελένη Στελλάτου και το βιβλίο της "Το Κόκκινο και το Άσπρο" βρίσκεται στις λίστες του Περιοδικού "Ο Αναγνώστης" για τα λογοτεχνικά βραβεία 2019 στην κατηγορία "Πρωτοεμφανιζόμενοι Πεζογράφοι". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.